Po dogovoru evo ga zliji deo godišnje liste. Tu imate sve od Adel do pesme za novog Bonda. Čak se i Amfilohije krsti…

1.Antimatter- The Judas Table

Mick Moss nastavlja da drži lekcije o melanholiji. I na prethodnom albumu se videlo da odlazak Duncana Pattersona (Anathema) nije poljuljao akustičnu morbidariju Antimattera. “The Judas Table” je to samo potvrdio i dva puta podvuko flomasterom.

 

2. Toundra-IV

Španija je dosta jaka kada je post-rock u pitanju. Ipak niko ne može da nadjebe Toundru evo već 4 albuma. Iako su naravno u pitanju instrumentali, album ipak poseduje koncept odnosno priču o dve lisice koje moraju da pobegnu iz svoje šume zbog požara. Prema rečima benda ta vatra je metafora za političare.

 

3. Rosetta-Quintessential Ephemera

Svima omiljeni post-metal astronauti ove godine su sleteli i u Beograd. Tom prilikom su promovisali ovaj novi album koji prema rečima Matt Weeda ispituje špansku kragnu koju je tehnologija uhvatila ljudskosti. Primetna je i stilska promena u vokalima jer se bendu priključio Eric Jernigan (City Of Ships) na vokalima i gitari.

 

4. Publicist UK-S/T

Ne znam ko su ovi ljudi niti otkud su se pojavili ali su post-pank i darkwave povukli u nove dubine. Biografija kaže da su to članovi bendova Municipal Waste, Revocation, Goes Cube i Burnt By The Sun. Za druga dva nikad čuo iskreno…

 

5. Sunken Seas-Glass

Ovi Novozelanđani se deklarišu kao shoegaze mada nisu tu baš čista posla. Dosta buke, psihodelije i mraka se tu provlači. Upravo kao takvi su bili idealni da ide naturneju sa Black Angels.

 

6. Callisto-Secret Youth

Finski post-metalci nisu nepoznanica. Već su nas oduševili albumima “Noir” i “Providence” a za ovaj poslednji mnogi kritičari kažu da im je najbolji pa ne čudi što je pokupio sve same petice i desetke u kritikama.

 

7. City Of Ships-Ultraluminal

Oni što su bili pažljiviji vide da se ovaj bend drugi put pominje u tekstu. Ali iako je Eric na privremenom radu u Rosetti zna se šta najbolje ume-3. album svoje matične teksaške hard-post-rock trojke.

 

8. Paradise Lost-The Plague Within

Ono što je Therapy? bio u prethodnoj listi (omiljeni bend) to su Paradise Lost u ovom delu. Bend čije mnogobrojne i žanrovski šućmuraste albume sve volim. Ovaj poslednji ‘vata krivine ka doom korenima. Neki su to dočekali sa ovacijama a neki više volimo da Nick i zapeva pomalo na clean.

 

9. Exxasens-Back To Earth

Isto Španija, isto post-rock al nije baš Toundra. Ovi furaju i klavijature i taj kosmički zonfić.

 

10. Shizune-Le Voyageur Imprudant

Nisu Japanci kako bi sudili po imenu. Iako smo odavno rezimirali da je najbolji francuski screamo…i ruski, ipak nisu ni Žabari za bacanje što se već vidlo u onoj italijanskoj listi što sam nedavno sklapao.

 

11. Ufomammut-Ecate

Kad smo već kod Italijana…

 

12. We Had A Deal-Counting Leaves

Verovatno najveći anonimusi na listi ali ovaj bend iz Ludwigsburga (da!) me je oduševio prvo ovim a onda i ranijim albumima koje sam poskidao. Kad skinete album dobijate i fenomenalne buklete u pdf-u. Što je jako zgodno jer su tekstovi fenomenalni.

 

13. Moonspell-Extinct

Bez starca nema dobrog gotik udarca!

 

14. Autumn For Criplled Children-The Long Goodbye

Kakvo ime takva i muzika. Sva novija istraživanja pokazuju da Holanđani nisu normalni kad im čovek da instrumente. Dal su isparenja od one lale, legalna droga ili visok standard jebem li ga…

 

15. Mass Hysteria-Matiere Noire

Pošto nisam menjao profilnu sliku prošli mesec ajd ovako:

Allons, enfants de la Patrie
Le jour de gloire est arrivé!
Contre nous, de la tyrannie
L’étendard sanglant est levé
Entendez-vous dans les campagnes
Mugir ces féroces soldats?
Ils viennent jusque dans nos bras
Égorger nos fils, nos compagnes!

 

Advertisements